MODELLEN

Een loft is meestal een woning met één open, hoge leefruimte die naar eigen inzichten wordt ingedeeld. Dus geen – traditioneel – hokkerige woning. Lofts bevinden zich vaak binnenstedelijk in oude industrieel aandoende gebouwen, in fabriekshallen, pakhuizen en scholen. Bouwkundig heeft een loft niets te verbergen. De bouwconstructies van steunbalken en verbindingen blijven zichtbaar en zijn esthetisch een karakteristiek onderdeel van de woonbelevenis.

Inspiratie: binnenstedelijke lofts en landelijke opstallen
Lofthome heeft zich laten inspireren door binnenstedelijke lofts en landelijke opstallen zoals boerenschuren en -stallen. Stad en platteland komen in het woonconcept samen. Het resultaat is een functionele woning, enigszins onconventioneel, modern en tijdloos. De vorm wordt bepaald door zichtbare staalconstructie van spanten, kolommen, dragers en verbindingen. De ruimte – bijna altijd met een vide – past zich naadloos aan de behoeften en persoonlijke wensen van de bewoners aan. Vanwege de betaalbaarheid is een Lofthome beslist geen privilege van uitsluitend de elite.

Genomineerd met de Co-Creation Award 2013
Het allereerste Lofthome-ontwerp ontstond in 2010 op initiatief van FutureHomeConcepts in nauwe samenwerking met BKVV architecten (Amsterdam) en Hardeman Systeembouw (Veenendaal). De partners werken in een ’tripartiet’ waarbij overheadkosten grotendeels worden vermeden. Elke partner heeft zijn eigen taak en verantwoordelijkheid. In 2011 werd de eerste Lofthome gebouwd. Inmiddels zijn er meer dan 80 Lofthomes gebouwd. Het partnership is vanwege haar efficiënte organisatie genomineerd met de internationale Co-Creation Award 2013.

De bewoner als medearchitect
Lofthomes worden ontworpen met een zadeldak van 45-graden, met een platdak, als kubus of bungalow. Gelijkvloers, of met één of meerdere verdiepingen, eventueel in een L- of U vorm (platdak). Elke woning is een unica, heeft een eigen ‘gezicht’. De toekomstige bewoners zijn nauw betrokken bij het ontwerp van hun woning. Samen met BKVV architecten komt de ideale woning met een optimaal indelingsplan tot stand. Het participatieproces is groot. Lofthome is niet aanbodgestuurd maar vraaggestuurd, de keten is omgekeerd met de toekomstige bewoners in de ‘drivers-seat’.

LOFTHOME 2-in-1 kangoeroewoning
Een kangoeroewoning is een combinatie van twee (of meer) wooneenheden onder één dak. Andere benamingen zijn ook wel meergeneratiewoning, tandemwoning of meergezinswoning. Men woont samen, maar tegelijk toch zelfstandig en apart van elkaar. Een woonvorm die sociaal goed bij de tijd past van langer zelfstandig wonen, attributen delen en nabuurschap. Klik hier voor meer informatie.