FAQ

1. Wat is de bouwtijd van een Lofthome?
Een Lofthome kan in ongeveer 2,5 maand worden gebouwd. De bouwtijd is volledig afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp en het afbouwpakket.

2. Wanneer ga ik betalen?
De bouwkosten betaalt u pas bij oplevering. Hierbij vraagt Hardeman Systeembouw wel om een bankgarantie. De architectenkosten betaalt u wel vooraf (in termijnen).

3. Zijn er tekeningen beschikbaar?
In deze publicatie vindt u voorbeeld tekeningen.

4. Kan ik een schilderij ophangen?
Ja, de binnenzijde van de gevelpanelen (de interieurzijde) kunt u gebruiken om dingen aan op te hangen. Er kan hier in geboord worden, de gaatjes zullen echter nadien altijd aanwezig blijven. Daarom adviseren wij om te werken met bijvoorbeeld schilderijrails die u eenmalig aanbrengt. Daarnaast kunt u ook met magneten werken.

5. Kan de interieurzijde van de gevelpanelen naadloos afgewerkt worden?
Ja, in dit geval wordt er er op de binnenzijde van de panelen een rachelwerk met gips aangebracht. Deze kan vervolgens naadloos worden afgewerkt en geschilderd of gesausd. In het geval van sausen heeft de wand dezelfde uitstraling als glad stucwerk.

6. Hoe zit het met onderhoud aan de woning?
Een Lofthome is onderhoudsvrij. De woning dient schoongehouden te worden door deze enkele keren per jaar met een tuinslang schoon te spuiten.

7. Hoe zit het met garanties?
Klik hier voor de garantietermijnen.

8. Ik wil een energie nul woning is dat mogelijk bij Lofthome?
Ja, een Lofthome is standaard zeer goed geïsoleerd en beschikt over een uiterst duurzame installatie. In overleg is het door het toevoegen van enkele extra opties zeer goed mogelijk een energie neutrale woning te realiseren.

9. Is het mogelijk om na de bouw alsnog een (dak)raam te laten plaatsen?
Ja, een Lofthome is ook na de oplevering nog aanpasbaar met bijvoorbeeld extra (dak)ramen. Als u na bijvoorbeeld enkele jaren besluit iets te willen veranderen kunnen we dat met u bespreken.

10. Is het mogelijk om een kelder toe te passen?
Ja, wij adviseren om in dit geval een de Lofthome geheel te onderkelderen. Dit is het meest voordelig. De kelder is dan tevens de fundering van de woning. Maar een plaatselijke kleine prefab kelder is uiteraard ook mogelijk.

11. Hoe worden stopcontacten aangebracht?
Schakelmateriaal kan op 3 verschillende manieren worden aangebracht: in de gevelpanelen (inbouw), in de scheidingswanden (inbouw) en op de staalconstructie (opbouw).

12. Ik wil zelf mijn Lofthome afbouwen, kan dat?
Ja, dat is goed mogelijk. Elke Lofthome kan Casco worden opgeleverd. U verzorgt dan zelf de afbouw. Dit kan aanzienlijk schelen in de kosten. De bouwvergunning wordt verzorgd door de architect. Deze tekeningen omvatten ook de indeling en het installatieconcept van de woning. Bij een Casco dient de opdrachtgever er zelf voor te zorgen dat de woning wordt afgebouwd volgens de tekeningen waarop de vergunning is verleend.

13. Hoe is het met het geluid in een Lofthome gesteld?
De geluiddichtheid van een Lofthome voldoet aan de eisen van het Nederlandse bouwbesluit. De akoestiek van het interieur is afhankelijk van de afwerking die u kiest voor de vloer en de meubels en accessoires die plaatst. Bijvoorbeeld de woning in Veenendaal heeft een harde vloer en weinig accessoires en toch is op de open dagen (met veel bezoekers) gebleken dat geluid geen problemen oplevert.

14. Kunnen de ramen in een Lofthome worden geopend?
Ja, altijd.

15. Kan ik een Lofthome bezoeken?
Ja, dit kan op afspraak.

16. Wat houdt het eerste vrijblijvende gesprek met de architecten van Lofthome in?
Het eerste vrijblijvende (gratis) intake gesprek bij de architecten in Amsterdam is bedoeld om de haalbaarheid van uw Lofthome te onderzoeken. Uw wensen worden op een rijtje gezet en op basis daarvan wordt een eerste schets gemaakt. Aan de hand van deze schets kan de architect een prijsindicatie afgeven van uw woning. Zo weet u al in een vroeg stadium waar u aan toe bent.

17. Wordt het zomers te warm in een Lofthome?
Nee, een Lofthome is goed geïsoleerd. Bovendien wordt er standaard een uiterst duurzame installatie toegepast waarmee ook (top)koeling mogelijk is d.m.v. vloerkoeling. Bij een volledig glazen kopgevel adviseren wij wel zonwering, of een overstek toe te passen. Eventueel is het ook goed mogelijk de zonwering in een later stadium aan te brengen. De (onzichtbare) bevestigingspunten worden dan wel alvast aangebracht.

18. Elke Lofthome krijgt een uniek designnummer, wat houdt dat in?
Net als bij een designmeubel krijgt elke nieuwe Lofthome een uniek ontwerpnummer. Dit nummer leggen wij vast en wordt ook in de woning aangebracht middels een aluminium label waarop de namen van alle co-creators worden vermeld, inclusief de naam van de bewoner zelf.

19. Is een Lofthome extra gevoelig voor blikseminslag?
Nee, in het extreem uitzonderlijke geval dat er bliksem inslaat zal de stalen gevel ervoor zorgen dat bliksem direct wordt afgeleid naar een aarding in de bodem en niet (zoals bij een traditioneel gebouwde woning) de kortste weg zoekt via de elektrische bedrading in uw woning (met alle gevolgen van dien).

20. Kan een Lofthome ook geleverd worden met een buitengevel van metselwerk?
Nee, de Lofthome gevelafwerking kan, naast de standaard sinusplaat, wel worden uitgevoerd in hout, eternit beplating en leien.

21. Kan het zadeldak ook onder een andere hoek worden gemaakt?
Nee, het zadeldak heeft altijd een hoek van precies 45 graden (dus 90 graden in de nok).

22. Hoe wordt het regenwater afgevoerd?
Een Lofthome heeft geen goten. Bij een zadeldak wordt het regenwater opgevangen in het maaiveld. Wij adviseren hiervoor een grindgoot toe te passen. Bij een platdak wordt het regenwater op het dak afgevoerd via (onzichtbaar weggewerkte) hemelwaterafvoeren.

23. Is het mogelijk om een open haard aan te leggen?
Ja, geen probleem.

24. Hoe reageert welstand op Lofthome?
De welstand is in bijna alle gevallen positief over de Lofthome ontwerpen. Het komt bijna nooit voor dat deze commissie een ontwerp afkeurt.

25. Hoe lang gaat een Lofthome mee?
Een Lofthome bestaat volledig uit onderhoudsvrije componenten. Daarnaast worden alle stalen onderdelen zeer goed verduurzaamd. Een Lofthome rot niet en roest niet en heeft (bij normaal gebruik) een nagenoeg onbeperkte levensduur.

26. Van welk materiaal zijn de binnenwanden?
Voor de lichte scheidingswanden wordt Metalstud toegepast. Dit is een systeem dat veel in de woningbouw wordt toegepast en bestaat uit een stalen raamwerk waartegen aan beide zijden gipsplaten worden geschroefd.

27. Waaruit kan de gevel- en dakafwerking bestaan?
Standaard heeft een Lofthome een sinusplaat als gevelafwerking (in alle kleuren mogelijk). Bij een zadeldak (ZD) wordt de sinusplaat ook doorgezet op het dak. Een platdak (PD) wordt afgewerkt met PVC. Alternatieve gevel- en dakafwerkingen zijn mogelijk, zoals: leien en hout voor zowel type ZD als PD. De alternatieve afwerkingen zijn alle prijsverhogend.

28. Kan ik na verloop van tijd een andere gevelafwerking laten aanbrengen?
Ja, de gevelafwerkingen worden allemaal geschroefd en zijn dus demontabel. Het is goed mogelijk om na verloop van tijd voor relatief lage kosten een volledig nieuwe gevelafwerking aan te brengen indien u dat wenst.

29. Van welk materiaal zijn de kozijnen?
De kozijnen zijn standaard van onderhoudsvrij aluminium. Wij passen drievoudig glas toe. Dit verhoogt de isolatiewaarde. In principe kunnen kozijnen en deuren op bijna elke plek tussen de spantenconstructie worden geplaatst.

30. Kan een Lofthome roesten?
Nee, dit is niet aan de orde. Beschadigingen in de toegepaste alu-zinklaag aan de buitenzijde worden door het materiaal zelf hersteld. Twintig jaar oude bedrijfshallen van Hardeman Systeembouw laten op geen enkel vlak roest zien.

31. Is een Lofthome waterdicht?
Vanzelfsprekend, een Lofthome is volkomen waterdicht.

32. Voor wie is een Lofthome geschikt?
In principe voor iedereen die open staat voor een andere manier van wonen. Mensen die houden van ruimtelijkheid in combinatie met een industriële uitstraling. Lofthome is anders dan een traditioneel huis en juist dat moet je aanspreken. Zie ook het profiel van een Lofthome bewoner.
Veel van de bovenstaande antwoorden worden uitgebreider toegelicht in de volgende documenten:

  • Klik hier voor meer informatie over zadeldaken
  • Klik hier voor de eigenschappen van een Lofthome