Artikel
Aardbevingsbestendig bouwen
In Loppersum, het epicentrum van het Groningse aardbevingsgebied, staat sinds eind 2018 een Lofthome die inmiddels zonder problemen meerdere bevingen heeft doorstaan. De Lofthome bouwmethode is de oplossing voor aardbevingsbestendig bouwen.
Bouwen in Gaswinningsgebied
Zeer zware aardbevingen zoals in sommige delen van de wereld komen in Nederland gelukkig niet voor. Wel in geringere mate in gaswinningsgebieden zoals in Groningen. Voor bewoners in dat gebied met uiterst vervelende gevolgen. Schade aan woningen en langlopende procedures over financiële afhandeling van geleden schade. Bovendien kosten aan het versterken – het aardbevingsbestendig maken – van woningen. Nieuwbouw vraagt in dit gebied om een aangepaste lichte en ’taaie’ woningbouw. Woningen die kunnen meebewegen met de trillende aarde. Gebouwen die buigbaar zijn en de energie van een aardbeving kunnen opvangen.
Staal, hout en glas
Aardbevingsbestendige woningen zijn, in de basis, geen traditionele woningen met gevels van gemetselde bakstenen. Zulke gevels zijn karakteristiek voor het gebied, maar tegelijk uiterst kwetsbaar. Het actualiteitenprogramma Nieuwsuur gaf op 22 februari jl. uitgebreide aandacht aan het restaureren van woningen met schade. Een recent gerestaureerde woning met bakstenen kreeg bij een vervolgbeving wederom schade aan de gevels. Staal en ook hout, zijn vanwege de bouwfysische aspecten bij uitstek ideale bouwmaterialen voor stevige schadeloze constructies. Deze materialen vangen schokken en trillingen goed op. Dit geldt bijvoorbeeld voor het woonconcept Lofthome, een aardbevingsbestendige woning van staal, hout en glas.
Onderzoek
Samen met Bouwadviesbureau Strackee en Bureau Kerkhoff heeft Lofthome in 2016 op verzoek van de NAM een uitgebreide studie verricht naar de kwaliteiten van Lofthome in aardbevingsgevoelige gebieden. Lofthome is daar met vlag en wimpel voor geslaagd. De beoordelingscommissie oordeelde dat Lofthome met enkele doelmatige ingrepen volledig voldoet aan de constructieve eisen en gestelde onderzoeksvragen. Lofthome is vervolgens in het bouwboek van aardbevingsbestendige woningbouw opgenomen.
De oplossing voor aardbevingsbestendig bouwen
Het Lofthome woonconcept voldoet met enkele aanpassingen aan de zogenaamde NPR-9998 eisen. Een staalframe woning met een houten verdiepingsvloer, in plaats van zware kanaalplaten. Het gewicht van de woning wordt met de toegepaste vloer gunstig gereduceerd. Hierdoor hoeft er niet te worden geheid waardoor horizontale bewegingen in de ondergrond tot lagere belastingen leiden. In de robuuste stalen constructie van de woning zijn voor versteviging extra diagonale spanten verwerkt. Hiermee wordt gebouwschade bij een beving voorkomen.
Elke Lofthome is uniek en komt onder architectuur van Studio van Veen, bouwbedrijf Hardeman Systeembouw en FutureHomeConcepts tot stand. Lofthome heeft veel weg van een woonschuur met agrarisch karakter. Passend bij de omgeving. Een in vormgeving ingetogen en doelmatige woning met een zadeldak. Door toegepaste bouwmaterialen is de woning duurzaam en onderhoudsarm. In Nederland staan er bijna honderd. In Loppersum staat er ook één en deze valt naast de meer traditionele woningen direct op. De woning heeft intussen enkele bevingen meegemaakt en kwam er volkomen schadevrij uit, terwijl enkele meer traditionele nieuwbouwwoningen met metselwerk in dezelfde buurt enige schade ondervonden. Een tweede Lofthome is in de omgeving van Loppersum in aantocht.
Lofthome is een onderhoudsarm huis van staal en glas. Innovatief, flexibel en energiezuinig – met een minimalistische industriële uitstraling. Minder is meer.