Veel gestelde vragen
Wat kost een Lofthome? Wat is de bouwtijd? Wat betekent onderhoudsarm wonen? We krijgen regelmatig vragen over het Lofthome woonconcept. Lofthome is geen traditioneel gebouwd huis. Sommige dingen zijn anders en het is goed om dat van te voren te weten. Veel gestelde vragen hebben we op deze pagina verzameld en hieronder zo goed mogelijk beantwoord. Staat je vraag er niet tussen of heb je behoefte aan nadere toelichting? Neem gerust contact op!
1. Wat kost een Lofthome?
Een Lofthome wordt op maat gemaakt. Elke woning is anders, dus we kunnen hier geen vaste bedragen noemen. Na het eerste gratis gesprek bij de architect worden een schetsontwerp gemaakt en een budgetbegroting opgesteld. Ben je nu al benieuwd of binnen jouw budget een Lofthome te realiseren is? Bekijk dan de kostenindicator op onze website. Deze geeft je een eerste beeld van de te verwachten bouwkosten. Hiermee check je eenvoudig de haalbaarheid van jouw project.
2. Wat is de bouwtijd van een Lofthome?
De bouwtijd van een casco opgeleverd huis ligt tussen de 2 en 3 maanden. Een compleet opgeleverde woning heeft een bouwtijd van 5 tot 6 maanden.
3. Met wie ga ik een overeenkomst aan?
Als je met Lofthome in zee gaat, krijg je met twee overeenkomsten te maken: een architectenovereenkomst met Studio van Veen en een aanneemovereenkomst met Hardeman Systeembouw. Lees hier meer.
4. Ik wil zelf mijn Lofthome afbouwen, kan dat?
Ja, dat is goed mogelijk. Elke Lofthome kan casco worden opgeleverd. De bouwvergunning wordt verzorgd door de architect. Deze tekeningen omvatten ook de indeling en het installatieconcept van de woning. Bij casco oplevering dient de opdrachtgever er zelf voor te zorgen dat de woning wordt afgebouwd volgens de tekeningen waarop de vergunning is verleend. Lees hier meer over een casco oplevering.
5. Wat moet je zelf doen bij casco?
Een casco Lofthome is wind- en waterdicht. De afbouw en installaties moet je zelf verzorgen. Dit is wel iets voor de betere doe-het-zelver. Ongeveer 20% van onze woningen worden casco opgeleverd. Het voordeel is dat je in eigen beheer veel kunt doen en daarmee mogelijk kosten kunt besparen. Het nadeel is dat je veel tijd moet hebben, want je moet zelf veel meer organiseren en coördineren. Je kan het natuurlijk ook aan (plaatselijke) aannemer overlaten. We hebben een beknopt handboek opgesteld voor mensen die voor een casco woning kiezen. Hierin staan tips, aandachtspunten en een stappenplan. Het handboek ontvang je via de architect. Lees hier meer over een casco oplevering.
6. Wat moet je zelf doen bij compleet opleveren?
Bij een compleet opgeleverde woning moet je zelf nog regelen: de keuken (de aansluitpunten worden wel aangebracht), de vloerafwerking, eventueel sauswerk (scheidingswanden worden standaard behangklaar opgeleverd) en schilderwerk (houtwerk van bijvoorbeeld trap en binnenkozijnen wordt gegrond opgeleverd). Lees hier meer.
7. Kan ik sanitair en tegelwerk in eigen beheer doen?
Ja, ongeveer de helft van de Lofthome bewoners kiest er voor om sanitair, tegelwerk en kranen zelf aan te brengen. Je bent dan geheel vrij om te doen wat je wilt. De aansluitpunten worden wel door Hardeman aangebracht in vloer en de wand. Aandachtspunt is dat in de badkamer plaatselijk de cementdekvloer wordt weggelaten. Op die manier kan je eigen installateur nog goed bij alle leidingen. Tevens kan hij op deze manier ook de douchedrain goed onder afschot aanbrengen. De gipsplaten worden niet afgesmeerd, zoals in de rest van het huis, zodat je eigen installateur ook hier de afgedopte aansluitingen op de juiste plek kan afmonteren. Lees hier meer.
8. Wanneer ga ik betalen?
De bouwkosten betaal je pas bij oplevering. Hierbij vraagt Hardeman Systeembouw wel om een bankgarantie. De architectenkosten worden vooraf voldaan (in 3 termijnen).
9. Kan ik een schilderij ophangen?
Ja, de binnenzijde van de gevelpanelen (de interieurzijde) kun je gebruiken om lichte dingen aan op te hangen. Er kan hier in geboord worden, de gaatjes zullen echter nadien altijd aanwezig blijven. Daarom adviseren wij om te werken met bijvoorbeeld schilderijrails die je eenmalig aanbrengt. Daarnaast kun je ook met magneten werken, want de gehele binnenzijde van dak en gevel is magnetisch. Er kunnen geen zware dingen, zoals een televisie, direct aan de panelen worden gehangen. Hiervoor wordt plaatselijk een voorzetwand gemaakt. Lees hier meer.
10. Kan de interieurzijde van de gevelpanelen naadloos afgewerkt worden?
Ja, dat is in principe mogelijk. Er wordt dan aan de binnenzijde van de gevel- en dakpanelen gipsbeplating aangebracht dat vervolgens worden afgesmeerd en gesausd. Dit is wel flink kostenverhogend, zeker als de gehele woning zo moet worden afgewerkt. De efficiëntie van ons ruwbouw-is-afbouw principe wordt hiermee deels teniet gedaan. Wat wel regelmatig gebeurt is om een stukje muur aan de binnenzijde op deze manier af te werken. Vaak met versterking erachter om bijvoorbeeld een televisie aan op te hangen of iets dergelijks. Het is ook iets wat je prima in eigen beheer kunt doen.
11. Hoe zit het met onderhoud aan de woning?
Een Lofthome is onderhoudsarm. Aan de buitenzijde hoeft de woning niet geschilderd te worden. Wel dient de profielbeplating schoongehouden te worden, want anders kan het gaan vervuilen. In de meeste gevallen volstaat een schoonmaakbeurt van 1 à 2 keer per jaar. Dit is mede afhankelijk van of een woning bijvoorbeeld in een open omgeving staat of in een meer bosrijk gebied. Schoonmaken doe je in principe nooit met een hogedrukspuit en chemische middelen, maar gewoon onder normale druk (bijvoorbeeld met de tuinslang), schoon kraanwater en eventueel een zachte borstel/spons. Veel bewoners besteden dit, vanwege de bereikbaarheid en de hoogtes, uit aan een gerenommeerd schoonmaakbedrijf dat bijvoorbeeld ook meteen de ramen schoonmaakt. Sommige schoonmaakbedrijven gebruiken hiervoor osmosewater. Osmose water is water waar geen mineralen en zouten meer in aanwezig zijn. Hierdoor blijven er geen vlekken achter op metaal en glas.
12. Ik wil een energieneutraal huis, kan dat bij Lofthome?
Ja, standaard heeft Lofthome een A+++ energielabel. Dit komt overeen met bijna energie neutraal en geeft aan dat het huis zeer energiezuinig is. Het het is redelijk eenvoudig om hiervan een energieneutrale woning te maken met een A++++ label. Bijvoorbeeld door het toevoegen van extra zonnepanelen. De uitkomst van de BENG energieprestatieberekening die wij maken, bepaalt het energielabel dat een Lofthome krijgt. We kunnen middels die berekening ook onderzoeken hoe we op de beste manier de woning energieneutraal kunnen krijgen. Het gaat hierbij overigens om het gebouwgebonden energieverbruik. Het gebruikersgebonden (huishoudelijke) energieverbruik blijft in de berekening buiten beschouwing. Lees hier meer.
13. Is het mogelijk om na de bouw alsnog een (dak)raam of zonnepanelen te laten plaatsen?
Ja, het kan maar de werkzaamheden die hierbij horen zorgen wel voor flinke kosten. Er moet bijvoorbeeld een hoogwerker komen om de beplating deels te kunnen demonteren. Kortom het is belangrijk om van te voren goed te bedenken wat je wilt. De architect kan helpen bij het maken van deze afwegingen.
14. Is het mogelijk om een kelder toe te passen?
Ja, dat kan. De woning kan geheel of deels onderkelderd worden.
15. Ik heb speciale wensen voor de indeling kan ik die realiseren?
Veel is mogelijk, geen enkele Lofthome is hetzelfde. We hebben Lofthomes ontworpen met autoliften, zwembad, sauna’s, veel slaapkamers, 1 slaapkamer, meerdere vides, geen vides, 1-laagse bungalows, 3-laagse kubussen, parkeerbak, huislift, etc. Samen met de architect bedenk je jouw ideale indeling. Hij vertaalt dit naar een Lofthome ontwerp.
16. Is een Lofthome aardbevingsbestendig?
Ja, we hebben een Lofthome gebouwd in Loppersum, het “epicentrum” van het aardbevingsgebied in Groningen. In de ontwerpfase bleek na constructieve berekeningen dat er weinig extra constructieve voorzieningen nodig waren om de woning aardbevingsbestendig te maken. Het huis staat er inmiddels enkele jaren en heeft met succes een aantal bevingen doorstaan. Lees hier meer over aardbevingsbestendig bouwen.
17. Hoe worden stopcontacten aangebracht?
Schakelmateriaal kan op 3 verschillende manieren worden aangebracht: in de scheidingswanden (inbouw), in de vloer (vlak in de vloer met RVS klep) en op de staalconstructie (opbouw).
18. Heb je zonwering nodig?
Kenmerkend voor Lofthome zijn de grote glasvlakken en glazen gevels. Dit levert een mooie ruimtelijke woning op met veel lichtinval en transparantie. Een aandachtspunt bij het toepassen van grote glasvlakken is de oriëntatie van de woning ten opzichte van de zon. Met grote openingen op het zuiden (en bij een grote Lofthome met glasgevel is dat al gauw 40 – 50m2) haal je veel energie naar binnen. De gevel- en dakpanelen van Lofthome isoleren zo goed dat het, zonder extra maatregelen, binnen dan te warm kan worden. Uit de energieprestatie berekeningen (BENG berekening) die we maken blijkt dat een oriëntatie richting het noorden ook voordelen heeft. Als we toch een grote glasgevel richting het zuiden situeren, dan adviseren we om warmtewerend glas en/of zonwering toe te passen. We hebben hiervoor een aantal mooie oplossingen. De architect kan hier meer over vertellen.
19. Is het ook mogelijk om later nog zonwering aan te brengen?
Ja, dan kan. Daarvoor moeten er wel (onzichtbare) voorbereidingen worden aangebracht, zodat de zonwering later goed gemonteerd kan worden.
20. Heeft een Lofthome ook koeling?
Ja, de warmtepompen die wij toepassen kunnen ook koelen (topkoeling). Dit gebeurt via de vloerverwarming, vloerkoeling dus.
21. Kunnen de ramen in een Lofthome worden geopend?
Ja, altijd.
22. Kan ik een Lofthome bezoeken?
Ja, dit kan op afspraak. Een paar keer per jaar worden er ook open kijkdagen gehouden. Wil je op de hoogte blijven wanneer er weer een nieuwe kijkdag is? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief of houdt onze website in de gaten. Kijkdagen vinden op onregelmatige basis plaats bij bewoners thuis. Wil je toch graag in de tussentijd een Lofthome aan de buitenkant in het echt zien? Doe dan mee aan de Tour de Lofthome, een route (met eigen vervoer) langs acht gerealiseerde woningen in Almere. Lees hier meer.
23. Wat houdt het eerste vrijblijvende gesprek met de architecten van Lofthome in?
Het eerste vrijblijvende (gratis) intake gesprek bij de architecten in Amsterdam is bedoeld om de haalbaarheid van jouw Lofthome te onderzoeken. Jouw wensen worden op een rijtje gezet en op basis daarvan wordt een eerste ruwe schets gemaakt. Deze schets wordt daarna verder uitgewerkt tot een schetsontwerp (SO). De architect werkt met een calculatieprogramma waarmee een prijsindicatie kan worden opgesteld. Je budget speelt hierbij ook een belangrijke rol. We maken geen schetsontwerp dat niet binnen het budget valt, daar heeft niemand wat aan. Het schetsontwerp en de eerste opzet van de prijsindicatie worden vervolgens naar Hardeman (de bouwer) gestuurd die dit controleert en afrondt tot een budgetbegroting. Je ontvangt doorgaans binnen 1 tot 2 weken na het bezoek aan de architect het schetsontwerp inclusief budgetbegroting. Zo weet je al in een vroeg stadium waar je aan toe bent.
24. Hoe is het met het geluid in een Lofthome gesteld?
Onze bouwmethode is gebaseerd op een lichte bouwmethode. Het staalskelet is het dragende deel van het huis, waardoor er geen zware constructieve draagmuren nodig zijn. Dat heeft allerlei voordelen. Bijvoorbeeld ruimtewinst, omdat het hele gevel- en dakpakket slechts 20cm dik is (en dat scheelt zo 10-15m2 leefruimte vergeleken met een traditioneel gebouwd huis). Het heeft ook een gunstig effect op de afmetingen van de fundering en de lengte van de heipalen. Maar een licht bouwsysteem houdt ook minder geluid tegen van buiten naar binnen (en andersom). In een normale situatie voldoet een Lofthome gewoon aan de geluidseisen die het bouwbesluit stelt, dus het is niet iets om je zorgen over te maken. We krijgen vaak de vraag hoe het geluid in de woning ervaren wordt als het bijvoorbeeld stormt of hagelt. Huidige bewoners hebben ons laten weten dat je dit soort geluiden kunt horen, maar dat het niet storend is.
In een omgeving met een hoge geluidsbelasting kan het echter zijn dat een Lofthome de bouwbesluitnorm niet helemaal haalt. Je moet hierbij denken aan een locatie dicht langs een drukke verkeersweg, bij een spoorweg of vlak onder een aanvliegroute. Soms valt dit op te lossen met extra voorzetwanden aan de binnenzijde van het huis. Maar het kan ook zijn dat we adviseren om voor een ander bouwsysteem te kiezen dat meer massa heeft, dus een huis gemaakt van beton en stenen.
De akoestiek van het interieur is afhankelijk van de afwerking die je kiest voor de vloer en de meubels en accessoires die je plaatst. De binnenzijde van de gevelpanelen is voorzien van een zogenaamde Padena afwerking en geeft een licht akoestische demping. Onze ervaring is dat de akoestiek van de (hoge) ruimtes meteen bij oplevering vaak al relatief goed is en weinig galm veroorzaakt.
25. Elke Lofthome krijgt een uniek designnummer, wat houdt dat in?
Net als bij een designmeubel krijgt elke nieuwe Lofthome een uniek ontwerpnummer. Dit nummer leggen wij vast en wordt ook in de woning aangebracht middels een aluminium label waarop de namen van alle co-creators worden vermeld, inclusief de naam van de bewoner zelf.
26. Is een Lofthome extra gevoelig voor blikseminslag?
Nee, in het extreem uitzonderlijke geval dat er bliksem inslaat zal de stalen gevel ervoor zorgen dat bliksem direct wordt afgeleid naar een aarding in de bodem en niet (zoals bij een traditioneel gebouwde woning) de kortste weg zoekt via de elektrische bedrading in de woning (met alle gevolgen van dien).
27. Kan een Lofthome ook geleverd worden met een buitengevel van metselwerk?
Nee, de Lofthome gevelafwerking wordt altijd voorzien van een lichte stalen profielplaat. Wel kunnen houten accenten aangebracht worden in de kopgevels, de zijgevels en het overstek.
28. Kan het zadeldak ook onder een andere hoek worden gemaakt?
In principe passen we bij zadeldaken altijd een dakhelling toe van 45 graden. Dit voorkomt dat de cannelures van de sinusvormige stalen profielbeplating vol blijven staan met regenwater. In uitzonderlijke gevallen wordt wel eens een Lofthome met een flauwere dakhelling ontworpen, maar dan wordt dit gecombineerd met een beplating met een andere profielvorm.
29. Hoe wordt het regenwater afgevoerd?
Een Lofthome met een zadeldak heeft geen goten. Het regenwater wordt opgevangen door middel van grindgoten in het maaiveld. Deze goten worden in eigen beheer, bijvoorbeeld door een hovenier, na de oplevering van de woning aangebracht. Een grindgoot is meestal circa 30 tot 50 cm breed en 50 tot 100cm diep. In veel gevallen wordt onderin de goot een drainageslang gelegd (de bekende gele geperforeerde buis met kokosbekleding) die het water afvoert naar het gemeente riool of een naastgelegen sloot. Bij een platdak wordt het regenwater op het dak afgevoerd via gewone hemelwaterafvoeren.
30. Is het mogelijk om houtkachel te plaatsen?
Ja, geen probleem. Dit doe je overigens in eigen beheer. Hardeman, de bouwer, brengt alleen de sparing aan in het dak. Tijdens de bouw wordt er een moment ingepland waarbij de kachelleverancier de doorvoerbuis kan aanbrengen en waterdicht inplakken. Dit moet gebeuren voordat de sinusbeplating wordt aangebracht. Bij sommige vrijhangende haarden (zoals de haarden van Focus), is er extra staal nodig waaraan de haard gemonteerd kan worden. Dit wordt door Hardeman verzorgd en door de architect op tekening gezet. Verder hebben sommige houtkachels een externe luchttoevoer nodig. Laat je hierover goed informeren door de haardenleverancier. Als er hiervoor sparingen door de gevel, vloer en/of fundering moeten worden gemaakt dient de architect dit op tijd te weten, want achteraf is dit lastig nog te realiseren. Tenslotte adviseren we om alleen houtkachels uit te kiezen met een laag vermogen die vooral bedoeld zijn voor de sfeer. Een Lofthome isoleert zo goed dat het binnen anders te warm kan worden.
31. Een Lofthome is dampdicht, wat betekent dat?
Dat klopt, de isolerende gevel- en dakpanelen die bij Lofthome worden toegepast zijn volledig dampdicht. Bovendien heeft PIR isolatie in deze panelen, anders dan bijvoorbeeld minerale wol, een gesloten cellenstructuur en is niet water opnemend. Het grote voordeel is dat vochtige binnenlucht nooit in de isolatie kan komen (zoals bij dampopen bouwen het geval is) en een Lofthome nooit problemen zal hebben met schimmelende isolatie en rottende constructieonderdelen. Ook blijft de isolatiewaarde van de panelen hierdoor ook op de lange termijn altijd hetzelfde. Lees hier meer.
32. Hoe reageert de welstand op Lofthome?
De welstand is in bijna alle gevallen positief over de Lofthome ontwerpen. De architect gaat, als de mogelijkheid er is, altijd persoonlijk naar de welstandcommissie toe om het plan toe te lichten. Het komt wel eens voor dat er opmerkingen zijn en dat we vaker dan één keer naar de welstand moeten, maar het is nog nooit voorgekomen dat het helemaal niet gelukt is.
33. Is een Lofthome een courante woning?
Lofthome bestaat sinds 2010 en sinds die tijd hebben we bijna 90 woningen mogen bouwen. In deze periode zijn enkele Lofthomes doorverkocht. Lofthome is niet “dertien in een dozijn”, maar een zeer uitgesproken woning. Hier is naar onze mening altijd markt voor. Een mooi voorbeeld is de dijkwoning in Boskoop (zie projectselectie). Deze is verkocht door Femme Makelaars in Reeuwwijk. De nieuwe bewoners hebben laten weten erg blij te zijn met hun nieuwe woning.
34. Hoe lang gaat een Lofthome mee?
Een Lofthome bestaat volledig uit onderhoudsarme componenten. Een Lofthome heeft (bij normaal gebruik) een nagenoeg onbeperkte levensduur.
35. Van welk materiaal zijn de binnenwanden gemaakt?
Voor de lichte scheidingswanden wordt Metalstud toegepast. Dit is een systeem dat veel in de woningbouw wordt gebruikt en bestaat uit een stalen raamwerk waartegen aan beide zijden Diamondboard (hoogwaardige gipsbeplating) wordt geschroefd. De ruimte ertussen wordt opgevuld met isolatie. De wanden worden standaard behangklaar opgeleverd. Dat betekent dat de naden zijn opgevuld en de schroefgaten weggewerkt. Als deze wanden gesausd worden kan het nodig zijn om dit nog na te smeren.
36. Waaruit kan de gevel- en dakafwerking bestaan?
Standaard heeft een Lofthome een sinusplaat als gevelafwerking (in meerdere kleuren mogelijk). Bij een zadeldak wordt de sinusplaat ook doorgezet op het dak. Een plat dak (PD) wordt afgewerkt met PVC.
37. Kan ik na verloop van tijd een andere gevelafwerking laten aanbrengen?
Ja, de gevelafwerkingen worden allemaal geschroefd en zijn dus demontabel. Het is goed mogelijk om na verloop van tijd voor relatief lage kosten een volledig nieuwe gevelafwerking aan te brengen indien je dat wenst.
38. Van welk materiaal zijn de buitenkozijnen?
De kozijnen zijn uitgevoerd met onderhoudsvrije gepoedercoate aluminium profielen. De kozijnprofielen zijn geïsoleerd en standaard voorzien van triple beglazing.
39. Hoe zit het met garanties?
Hieronder in grote lijnen de garanties (de volledige lijst ontvang je bij de aanneemingsoverenkomst):
10 jaar op de staalconstructie (constructief)
10 jaar op de metalen gecoate dakbeplating / dakbedekking (indien jaarlijks inspectie/onderhoud plaatsvind)
10 jaar op de metalen gecoate gevelbeplating
5 jaar op de raam- en deurkozijnen
5 jaar op de beglazing excl. (thermische) breuk
5 jaar op kleurechtheid van de dak- en gevelbeplating.
1 jaar op de beweegbare delen (incl. beslag) (bewegende delen/motoren: 1 jaar)
40. Wie regelt de nutsaansluiting?
Dit doe je zelf via de website mijnaansluiting.nl. Hierbij heb je een persoonlijke Digid code nodig. In de Lofthome checklist, die je van de architect krijgt, staat duidelijk uitgelegd hoe en wanneer je dit moet doen en waar je rekening mee moet houden. Vooral het “wanneer” is belangrijk, want vaak krijg je te maken met lange wachttijden en helaas soms ook wel bureaucratische processen. In de meeste gevallen is ons advies om al op het moment dat de vergunningaanvraag door de architect wordt ingediend de aanvraag in gang te zetten. Je begint op een nieuwbouwkavel bij voorkeur eerst met een bouwaansluiting die later wordt omgezet naar een huisaansluiting. Als er eerst nog een woning gesloopt moet worden dien je ook rekening te houden met bijvoorbeeld het permanent laten afsluiten van een gasaansluiting en het tijdelijk omzetten van water en elektra naar een bouwaansluiting. Hardeman Systeembouw levert de bouwstroomkast en de watermeterput.
“De bouw, eigenlijk het hele proces, liep als een geoliede machine”.
Jan en Fieke – Leende
“Als we het over onze Lofthome hebben zijn we gauw klaar. Het huis zit als een fijne jas. Veel ruimte, licht en prachtige materialen. Na een bezoekje aan een Lofthome in Lelystad, waar ook een bungalow staat, waren we razend enthousiast. In ons dorp is ons huis een bezienswaardigheid, mensen stappen van hun fiets af om even goed te kijken. De bouw, eigenlijk het hele proces, liep als een geoliede machine. Heel prettig. Het weinige onderhoud aan de woning voelen we als een verademing.”
foto: Peter Muller