Energiezuinige woning
Op alle fronten gaat Lofthome uit van duurzaamheid. De staalconstructie past volledig in het cradle-to-cradle principe van demontabel bouwen. Een Lofthome is een zeer energiezuinige woning. Het huis heeft een extreem hoge thermische isolatiewaarde en een uitstekend energielabel. De toegepaste installaties voor verwarming, koeling en ventilatie zijn uitermate efficiënt. Veel bewoners laten ons weten dat pas laat in het najaar voor het eerst de verwarming aangaat. Een Lofthome in Hengelo werd zelfs uitgeroepen tot duurzaamste huis van Nederland.
Cradle to Cradle
Een deel van de bouwelementen (zoals het skelet en de gevel- en dakpanelen) van een Lofthome worden in de fabrieken van Hardeman Systeembouw voorgefabriceerd. Op de bouwplaats worden ze als een soort Meccano doos in elkaar geschroefd. Het casco van een Lofthome kan ook weer grotendeels uit elkaar worden gehaald en voldoet daarmee aan één van de basisprincipes van de cradle to cradle filosofie: demontabel bouwen. Elke Lofthome kan op een andere locatie een nieuw leven krijgen. Daarnaast kunnen de stalen onderdelen, als hergebruik geen optie is, worden omgesmolten tot nieuwe staalproducten.
Staal is bij uitstek geschikt voor upcycling. Upcycling resulteert in nieuwe materialen die zich lenen voor dezelfde toepassingen als het oorspronkelijke materiaal en zelfs hoogwaardigere toepassingen aankunnen. Een profiel met staalkwaliteit S235 is bijvoorbeeld om te smelten tot de hogere kwaliteit S460. Het recyclen van S235 tot S460 kost net zoveel energie als het recyclen van S235 tot S235. Een S460-profiel bezit bovendien betere eigenschappen, bijvoorbeeld een hogere sterkte (bron: Bouwen met Staal).
Huis met een uitstekend energielabel
Lofthome is een zeer energiezuinige woning. Het woonconcept voldoet ruimschoots aan de BENG-norm (Bijna Energie Neutraal Gebouw) en heeft een energielabel dat uitkomt op A+++ of hoger. Omdat Lofthome geen standaard woning is, en we dus ook niet uit kunnen gaan van de standaard tabellen uit de NTA 8800 norm, hebben we de zogenaamde lineaire thermische koudebruggen laten doorrekenen door een onafhankelijk en gespecialiseerd ingenieursbureau. De (psi) waarden die hier uitkwamen bleken, zoals we ook al hadden verwacht, veel gunstiger te zijn dan bij de meeste traditioneel gebouwde woningen. Het officiële rapport dat hieraan ten grondslag ligt vormt de basis voor de verplichte BENG berekening en het energielabel die wij voor elke woning laten opstellen.
Bij het verkrijgen van een financiering vragen banken steeds vaker om een energielabel. Sommige banken geven ook rentekorting of duurzaamheidskorting bij woningen met een hoog energie label (zoals A+++). De architect van Lofthome (Studio van Veen) verzorgt de BENG berekening en het energielabel en kan jou veel meer vertellen over dit onderwerp.
Dun gevelpakket met hoge isolatiewaarde
Een Lofthome kent, vanwege het zelfdragende staalskelet, geen draagmuren. Omdat de muren en het dak niet dragend zijn, kunnen ze licht in gewicht blijven. Lofthome past hiervoor sandwichpanelen toe met een dikte van 14cm. Deze panelen hebben een zeer hoge thermische isolatiewaarde bij een totale geveldikte van slechts 20 cm. Ter vergelijking: om dezelfde isolatiewaarde te halen bij een traditionele spouwmuur of houtskeletbouw zijn al gauw gevels van 400 – 500mm dik nodig. Lofthome bespaart daarmee dus op kostbare leefruimte (gemiddeld 10 – 15m2 op een hele woning).
Duurzaamste huis van Nederland (Hengelo)
De Nationale Duurzame Huizen Route heeft in 2020 de Lofthome van de familie Bos – Dekker uitgeroepen tot duurzaamste huis van Nederland (winnaar in de categorie woning na 2000, groter dan 175 m2).
Uit het juryrapport:
Als je de mogelijkheid hebt om zelf een woning te bouwen, kom je voor veel verschillende keuzes te staan. Martijn Bos en Quirine Dekker hebben ervoor gekozen om nul-op-de-meter als uitgangpunt te nemen bij het ontwerp en de realisatie. Door de hoge mate van isolatie in combinatie met de technische installaties is deze woning niet alleen energieneutraal, maar ook nog eens erg comfortabel. Dankzij de luchtdichte afwerking en een centrale balansventilatie, wordt een constant en prettig binnenklimaat gerealiseerd. De zon dient als een passieve warmtebron in de winter, door de situering van de grote raampartijen. Dit biedt daarnaast een fantastisch uitzicht op de weilanden. Ook vindt de jury het regenwater hergebruik bewonderingswaardig. De tapwatervoorziening en de zwemvijver in een oude mestkelder met helofytenfilter zijn hier prachtige voorbeelden van.
Bekijk hier de foto’s van deze energiezuinige woning (Lofthome BD – Hengelo).
Algemene energetische specificaties Lofthome.
Isolatiewaarden:
Gevels en dak: Rc = 6,58 m2K/W;
Begane grond vloer: Rc = 4,5 m2K/W (of hoger indien gewenst);
Glas (drievoudig): U = 0,6 W/(m2.K);
Aluminium kozijnen (geïsoleerd): U = 0,8 / 1,02 / 1,2 W/(m2.K);
Energielabel:
A+++ of hoger. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de oriëntatie en de afmetingen van de woning, de installaties en de hoeveelheid glas. Voor elke woning wordt een BENG berekening opgesteld. Als deze berekening gereed is, kan het (voorlopige) energielabel worden afgegeven. In overleg met de architect kan een woning ook geheel energieneutraal worden gemaakt. Opmerking: BENG richt zich op het gebouwgebonden energieverbruik. Het gebruikersgebonden (huishoudelijke) energieverbruik blijft in de berekening buiten beschouwing.
Warmte en koeling:
In basis wordt altijd een warmtepomp toegepast. Het type pomp en de capaciteit hiervan is afhankelijk van de afmetingen van de woning, het aantal bewoners, de hoeveelheid badkamers en de bron die wordt toegepast. Als bron kan gekozen worden voor een buitenunit (lucht-water warmtepomp) of een gesloten bodembron (water-water warmtepomp). Met alle door ons toegepaste warmtepompen kan ook gekoeld worden (topkoeling).
Afgiftesysteem:
Er wordt door de gehele woning vloerverwarming aangelegd. Deze wordt tevens gebruikt om te koelen. In principe krijgt elke ruimte zijn eigen zone. Elke zone wordt apart ingeregeld. Er wordt gewerkt met een centrale thermostaat, maar indien gewenst kan er ook per ruimte een thermostaat worden aangelegd (kan ook relatief makkelijk achteraf nog worden gedaan).
Ventilatie:
Er kan gekozen worden uit twee typen ventilatiesystemen: natuurlijke ventilatie (gevelroosters) met CO2 gestuurde mechanische afzuiging en Rv sensor (vochtmeter) of een gebalanceerd CO2 gestuurd ventilatie systeem met WTW (warmteterugwinning).
Zonnepanelen:
Standaard worden PV-panelen toegepast met een vermogen van 400 Wp/stuk of hoger. De panelen worden in het dak geïntegreerd. Het aantal panelen wordt naar wens bepaald, maar is ook afhankelijk van de uitkomst van de BENG berekening.
Zonwering:
Op de plekken waar buitenzonwering nodig is, kan afhankelijk van de plek gekozen worden voor: elektrisch bedienbare horizontale lamellen en elektrisch bedienbare rolscreens. Daarnaast kunnen we warmtewerend glas toepassen, waarmee ongeveer de helft van de warmte wordt tegenhouden.