Innovatief woonconcept
Lofthome is vernieuwend, eigentijds en tegelijk tijdloos. Een comfortabel onderhoudsarm huis van staal en glas. Draagmuren ontbreken en dit geeft ontzettend veel flexibiliteit en indelingsvrijheid. Door de architectonische toepassing van open vides en glaswanden ontstaat veel transparantie en een grootse ruimtelijke beleving. De huizen worden grotendeels in de fabrieken van Hardeman Systeembouw geprefabriceerd. We werken met een zelf (door)ontwikkelde bouwmethode. Een innovatief woonconcept dat zich in de loop van de jaren ruimschoots heeft bewezen. Lees hieronder meer over de kenmerken en eigenschappen van Lofthome.
Lofthome in het kort (youtube 2:28min):
Flexibel indeelbaar
Wat maakt Lofthome tot een innovatief woonconcept? Om te beginnen wordt de constructieve basis van een Lofthome gevormd door een stalen skelet. Dit skelet is, samen met de fundering, het enige dragende onderdeel van de woning. Verder draagt er niets. Dus ook de binnen- en buitenmuren niet. En dat maakt onze woningen optimaal flexibel indeelbaar. Binnenwanden kennen geen vaste plek. Ze kunnen in principe altijd later verwijderd of toegevoegd worden. Bijkomend voordeel van deze bouwmethode is dat een Lofthome, met een paar kleine extra aanpassingen al aardbevingsbestendig is. Lees hier meer over aardbevingsbestendig bouwen.
Het staalskelet is zichtbaar in het interieur van de woning. Het vormt daarmee een belangrijke bijdrage aan het industriële karakter van de woning. Hetzelfde geldt voor de windverbanden die zorg dragen voor de stabiliteit. De plek van de windverbanden staat niet vast. De één wil ze in de woonkamer, de ander liever wat meer uit het zicht. Het staalskelet kan thermisch worden verzinkt of in elke RAL kleur worden gepoedercoat.
Producten eigen fabriek
Op het staalskelet worden zeer goed thermisch isolerende sandwichpanelen aangebracht (isolatiewaarde Rc = 6,58 m2K/W). Deze panelen worden door Hardeman Systeembouw, de bouwer van Lofthome, in eigen fabriek geproduceerd en wereldwijd gedistribueerd. Aan de binnenzijde zijn deze voorzien van een zogenaamde Padena afwerklaag. Dit is meteen ook de eindafwerking voor het interieur. Deze witte Padena afwerking is, naast dat deze brandvertragend werkt, ook goed schoon te houden. Ook zorgt deze laag voor een licht akoestische demping in de ruimtes. De panelen zijn 1.15m breed en worden met een slimme lucht- en waterdichte verbinding tegen elkaar aan geschoven. Aan de binnenzijde van de woning is dit te zien als smalle naden in de muren. Leuke bijkomstigheid: de panelen zijn een goede hechtondergrond voor magneten. Hierdoor kan in feite de hele woning aan de binnenzijde gebruikt worden als magneetbord. Tip: kijk op de website van Supermagnete voor een groot assortiment aan magneten.
Indien gewenst kan er ook incidenteel een voorzetwand geplaatst worden. Bijvoorbeeld als er zware dingen aan de muur moeten worden gehangen of om windverbanden onzichtbaar weg te werken.
Kracht van de eenvoud
Aan de buitenzijde worden de sandwichpanelen voorzien van onderhoudsarme sinusprofielbeplating. Deze beplating wordt als een “tapijt over de woning heen gevouwen”. Kenmerkend aan het Lofthome ontwerp is het ontbreken van dakgoten. Regenwater wordt namelijk opgevangen in grindgoten in het maaiveld. Verder worden zonnepanelen mooi in het dakvlak geïntegreerd. Dit alles geeft de het huis een prachtig gestileerd karakter, eigenlijk zoals een kind een huis tekent.
De gevelbekleding is in verschillende kleuren leverbaar en heeft een lange levensduur. Indien gewenst kunnen er houtaccenten worden opgenomen in de kop- en zijgevels en aan de binnenzijde van het overstek.
Onderhoudsarm wonen
Je huis nooit meer hoeven schilderen. Ook dat maakt Lofthome tot een innovatief woonconcept. De gevels en het dak van een Lofthome zijn namelijk gemaakt van onderhoudsarme producten met een lange levensduur. De profielbeplating, ook wel sinusbeplating genoemd, is horizontaal aangebracht. De daken worden onder een hoek van 45 graden gemonteerd. Hierdoor blijft er in de cannelures van de sinusbeplating nooit water staan. Regenwater stroomt altijd via het dak en de gevels terug naar het maaiveld. Hier wordt het opgevangen in een grindgoot. Aan de buitenzijde hoeft de woning niet geschilderd te worden. Wel dient de profielbeplating schoongehouden te worden, want anders kan het gaan vervuilen. In de meeste gevallen volstaat een schoonmaak beurt van 1 à 2 keer per jaar. Dit is mede afhankelijk of een woning bijvoorbeeld in open omgeving staat of in een meer bosrijk gebied. Schoonmaken doe je in principe nooit met een hogedrukspuit en chemische middelen. Gebruik voor de regelmatige schoonmaak een tuinslang, schoon kraanwater en eventueel een zachte borstel/spons. Veel bewoners besteden dit, vanwege de bereikbaarheid en de hoogtes, uit aan een gerenommeerd schoonmaakbedrijf. Bijvoorbeeld een schoonmaakbedrijf dat ook meteen de ramen schoonmaakt. Sommige schoonmaakbedrijven gebruiken hiervoor osmosewater. Osmose water is water waar geen mineralen en zouten meer in aanwezig zijn. Hierdoor blijven er geen vlekken achter op metaal en glas.
Groots en ruimtelijk wonen
De buitenkozijnen bestaan uit geïsoleerde aluminium profielen en drievoudig glas. Doordat we gebruik maken van een zeer sterk stalen skelet is het mogelijk om met grote, zware ramen te werken. Kenmerkend voor Lofthome is dan ook de grote glazen gevel. Deze wordt vaak toegepast in combinatie met een vide. Dit zorgt voor een ruimtelijke werking en heerlijk veel licht in huis. De kozijnen worden in kleur gepoedercoat en zijn onderhoudsarm. Gevelopeningen kunnen in principe op elke plek worden gemaakt. Hierbij proberen we wel zo veel mogelijk de maatverdeling van de isolatiepanelen aan te houden.
Dampdichte constructie
De isolerende gevel- en dakpanelen die bij Lofthome worden toegepast zijn volledig dampdicht. Daarmee onderscheidt het zich van bijna elk ander innovatief woonconcept. De PIR isolatie in deze panelen heeft een gesloten cellenstructuur. PIR isolatie neemt, anders dan bij bijvoorbeeld minerale wol, geen water op. Het grote voordeel is dat vochtige binnenlucht dus nooit in de isolatie kan komen (zoals bij dampopen bouwen het geval is). Een Lofthome zal nooit problemen hebben met schimmelende isolatie en rottende constructieonderdelen. Ook blijft de isolatiewaarde van de panelen hierdoor, ook op de lange termijn, altijd hetzelfde.
Bij dampdicht bouwen is het wel heel belangrijk dat er goed wordt geventileerd in huis. Een gemiddeld gezin produceert namelijk 4000 liter vocht per jaar (denk aan koken, douchen, ademen, zweten, et cetera). Al dat vocht moet via de lucht worden afgevoerd. Bij Lofthome kan er uit twee ventilatiesystemen worden gekozen: natuurlijke ventilatie of gebalanceerde ventilatie. In beide gevallen gaat het om een geavanceerd systeem, al dan niet uitgevoerd met warmteterugwinning en sensoren die de luchtvochtigheid en het CO2 gehalte meten. Hierdoor wordt er altijd voldoende frisse lucht naar binnen gehaald en gebruikte (vochtige) lucht afgevoerd. Een Lofthome ademt niet via de gevels, maar via het ventilatiesysteem. En natuurlijk kunnen ook de ramen bij een Lofthome altijd open.
Maatwerkhuis
Als het casco staat en de woning wind- en waterdicht is, beginnen de afbouwwerkzaamheden en worden de installaties aangebracht. Elke Lofthome is uniek en dus is ook elke indeling anders. Als toekomstige bewoner bedenk je samen met de architect een ideale indeling. Dit wordt op tekening in 2D en 3D uitgewerkt en deze tekeningen vormen de basis voor de afbouw.
Lofthome is een innovatief woonconcept dat zich in de loop van de jaren ruimschoots heeft bewezen. We werken met een door ons (door)ontwikkelde bouwmethode. Een beproefd systeem waarmee we inmiddels vele woningen hebben gebouwd. Elk huis wordt onder architectuur ontworpen en is naar persoonlijke smaak en wensen uniek.
Lees hier meer over hoe we samen met jou een Lofthome op maat ontwerpen.
“De ruimte biedt intimiteit, of er nu twee of veertien personen zijn”.
Ervaringen van: Martijn en Quirine – Hengelo
“Onze Lofthome vinden we mooi. Een strakke moderne schuurwoning en toch passend in het buitengebied. Het ontwerp gaf de mogelijkheid aan de buitenzijde eigen accenten toe te voegen, zoals de keuze van de kleur van de sinusplaat en de houtverwerking. We hebben gekozen voor een casco oplevering. Met hoofdzakelijk plaatselijke aannemers is de woning afgebouwd. Door de hoogte van de loft en de harde materialen is de akoestiek best een uitdaging. Inherent hier aan zijn, bij wisselende weersomstandigheden, soms krimp en uitzetgeluidjes waar te nemen.
De ruimte biedt intimiteit, of er nu twee of veertien personen zijn. We hadden alle mogelijkheid om zelf invulling aan het interieur te geven. De ontwerpfase en het bouwproces hebben we als positief ervaren. Omdat wij in een buitengebied wonen, waar ook nog eens traditioneel wordt gebouwd, zijn de uitspraken van voorbijgangers heel divers. Van ‘mooi is anders’ en ‘dit past hier niet’ en ‘kun je hierin wonen?’ Tot iemand, die hier dagelijks de hond uitlaat, aangaf dat hij het iedere dag een beetje mooier vond worden. Dat vinden wij ook. De meeste mensen zijn zeer enthousiast en gecharmeerd van de binnenzijde door de grote vliesgevel en de ruimtelijkheid. Het enthousiasme komt ook mede door de ligging van het huis, het uitzicht, de lichtval en de oriëntatie op het westen.”
foto: Peter Muller