Het Lofthome proces
Wij begrijpen heel goed dat een eigen huis bouwen voor veel mensen een groot project is. Je doet dat meestal maar één keer in je leven en dan wil je dat alles goed gaat. We hebben inmiddels veel ervaring met het bouwen van Lofthomes, dus we weten precies wat hierbij komt kijken. Het Lofthome proces is gestroomlijnd en volgt een vast stappenplan. We werken met een vast team: een vaste bouwer, vaste montageploegen en een vaste architect. Hierdoor weet iedereen wat er van hem wordt verwacht en is de samenwerking optimaal. Vanaf de allereerste schets houden we de bouwkosten bij, zodat je niet voor grote financiële verrassingen komt te staan. In een vroeg stadium maken we afspraken over planning en de start van de bouw. En vrijwel alle woningen worden op de dag nauwkeurig opgeleverd.
Lofthome stappenplan:
STAP 1 – Oriënterend gesprek bij de architect.
Het Lofthome proces begint met een eerste vrijblijvend (gratis) intake gesprek bij Studio van Veen in Amsterdam. Dit gesprek is bedoeld om de haalbaarheid van jouw Lofthome te onderzoeken. De wensen worden op een rijtje gezet en op basis daarvan wordt een eerste schetsontwerp gemaakt. De bouwer stelt daarna een globale kostenraming op (een zogenaamde budgetbegroting). Je ontvangt doorgaans binnen 2 weken na het bezoek aan de architect het schetsontwerp inclusief budgetbegroting. Dit geeft al in een vroeg stadium duidelijkheid over kosten en haalbaarheid.
Kosten: gratis. Het SO en budgetbegroting worden verstuurd na ondertekening van een geheimhoudingsverklaring. De budgetbegroting moet gezien worden als een eerste prijsindicatie waarmee de haalbaarheid van het project goed kan worden ingeschat.
STAP 2 – Lofthome ontwerp.
Een Lofthome is een op maat ontworpen woning. Het schetsontwerp uit stap 1 wordt vertaald naar voorlopige ontwerptekeningen (VO). Hierbij spelen persoonlijke woonwensen en budget een belangrijke rol. Qua maatvoering is er veel vrijheid, alle indelingen zijn mogelijk. Bij deze stap is een eventueel vooroverleg met de gemeente en/of welstand inbegrepen. Tijdens deze fase zijn er verschillende overlegmomenten bij de architect, waarin alles wordt doorgenomen. Samen met de architect wordt een uitgebreide checklist ingevuld. In deze checklist worden alle mogelijkheden toegelicht en keuzes vastgelegd, zodat alle partijen weten wat er moet gebeuren. Uiteindelijk resulteert dit in een definitief ontwerp (DO). Bij het VO en DO en significante tussenstappen wordt telkens een scan van de meer-/minderkosten gemaakt en meegestuurd zodat je zicht houdt op de te verwachten bouwkosten.
Kosten: € 12.750,- incl btw (dit bedrag omvat het hele traject tot en met de oplevering en wordt in drie gelijke termijnen in rekening gebracht). Je ontvangt hiervoor een offerte van BKVV. Deze kosten zijn exclusief gemeentelijke legeskosten.
STAP 3 – Omgevingsvergunning.
In stap 3 worden alle tekeningen en berekeningen gemaakt ten behoeve van een omgevingsvergunning, conform het besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en wettelijk vastgelegde normen. De doorlooptijd bij een gemeente bedraagt minimaal 8 weken. De kosten van de leges (gemeentelijke kosten) verschillen per gemeente. Legeskosten worden betaald door de opdrachtgever.
Sinds januari 2024 zijn de bouwregels veranderd en geldt de nieuwe omgevingswet. De Omgevingswet knipt de bouwvergunning op in twee delen: het ruimtelijk bouwen en het technisch bouwen. Ruimtelijk bouwen gaat over of je op een bepaalde plek mag bouwen. Technisch bouwen gaat over of jouw bouwplan voldoet aan de bouwtechnische voorschriften. Het ruimtelijke deel wordt nog steeds door de gemeente afgehandeld. Het technische deel wordt nu door een externe kwaliteitsborger gecontroleerd. Deze dient door jou te worden ingeschakeld en betaald. Ons advies is om hiervoor een kwaliteitsborger in te zetten die ervaring heeft met het bouwen van Lofthomes. Op verzoek kunnen we je in contact brengen met een geschikte partij. De kwaliteitsborger werkt nauw samen met de architect en de bouwer.
Aangezien gemeentes sinds januari 2024 een deel van de controle van een vergunningaanvraag dus over laat aan een commerciële partij (de kwaliteitsborger) kan je er van uit gaan dat hierdoor de gemeentelijke legeskosten ook een stuk lager uitvallen. Gemeentes hoeven immers minder te doen. Daar staat tegenover dat je de kosten die je voorheen kwijt was aan de gemeente nu aan de (verplichte) kwaliteitsborger moet betalen. De kwaliteitsborger toetst de bouwplannen en legt dit vast in een rapport. Hij stelt een borgingsplan en een keuringsplan op, voert op de bouwplaats een aantal inspecties uit en ziet erop toe dat een bouwwerk bij gereedmelding aan de regels voldoet. Na de gereedmelding kan de woning in gebruik worden genomen.
Tijdens de vergunningsperiode stelt Hardeman een eindbegroting op. Als de begroting klaar is, nemen we deze gezamenlijk uitgebreid door in Veenendaal. Tijdens dit bezoek worden ook het elektraplan en de installaties met je doorgenomen.
Kosten: € 605,- incl. btw. Dit zijn de kosten voor de constructieve ontwerpnota (deze worden door Hardeman bij je in rekening gebracht). In bijna alle gemeenten (behalve Almere) is dit voor een omgevingsvergunning voldoende. Indien in deze stap al uitgebreide constructietekeningen- en berekeningen worden geëist dan zijn deze kosten hoger. Dit bedrag is exclusief sondering. Indien je nog niet beschikt over een sonderingsrapport kan Hardeman dit voor je verzorgen.
STAP 4 – Aanneemovereenkomst.
Deze fase begint met het opstellen van een aanneemovereenkomst voor de realisering van een Lofthome. Dit is een overeenkomst tussen de opdrachtgever en de bouwer van Lofthome (Hardeman Systeembouw). Al tijdens de doorlooptijd van de bouwvergunning (stap 3) zullen de eerste voorbereidingen voor stap 4 worden opgestart. In de aanneemovereenkomst worden alle afspraken vastgelegd. Tevens kan je hierin terugvinden welke constructies, materialen, producten, installaties, kleuren, afwerkingen, et cetera zullen worden toegepast. Ook worden in deze fase alle productietekeningen gemaakt. Dit zijn de definitieve uitvoeringstekeningen, waarmee in de fabriek en op de bouwplaats wordt gewerkt.
Kosten: afhankelijk van het ontwerp en type Lofthome. Betaling aan Handels- en Constructiebedrijf H. Hardeman BV bij oplevering. Eventueel kan al eerder in het Lofthome proces een aanneemovereenkomst worden opgesteld. Zie hieronder het kopje “Aanneemovereenkomst” voor meer informatie.
STAP 5 – Bouw.
De bouwvoorbereiding start direct na het ondertekenen van de aanneemovereenkomst. De uitvoering gaat conform alle afspraken die zijn vastgelegd in de aanneemovereenkomst. In deze fase wordt tevens een bouwplanning gemaakt. Dit is een gedetailleerd tijdschema waarin alle bouwwerkzaamheden zijn terug te vinden, van start bouw tot en met oplevering. De gemiddelde bouwtijd van een casco opgeleverde Lofthome ligt rond de 2 á 3 maanden. Een compleet opgeleverde woning heeft een bouwtijd van 5 tot 6 maanden.
Kosten: zie stap 4
STAP 6 – Oplevering.
Bij een compleet opgeleverde Lofthome worden twee oplevermomenten georganiseerd: een vooroplevering en een eindoplevering. De vooroplevering vindt een week voor de eindoplevering plaats. We lopen gezamenlijk door en om de woning, noteren eventuele punten die nog moeten worden gedaan of opgelost en spreken af binnen welke termijn dit zal gebeuren. De vooroplevering zorgt er voor dat de er tijdens eindoplevering meestal geen of weinig punten meer zijn die open staan. Dat maakt de eindoplevering ook tot een feestelijker moment. Bij een casco opgeleverde woning vindt alleen een eindoplevering plaats.
De kwaliteitsborger is ook bij de oplevering aanwezig en stelt een eindrapportage op. Hij ziet erop toe dat een bouwwerk bij gereedmelding aan de regels voldoet. Na de gereedmelding kan de woning in gebruik worden genomen.
Kosten: zie stap 4
Globale Lofthome planning
De doorlooptijd van een casco Lofthome is circa 9 maanden (van ondertekening architectenovereenkomst tot oplevering). Voor een Lofthome inclusief afbouw is dit ongeveer 12 maanden. De planning is afhankelijk van verschillende factoren en zal per project verschillen. Factoren die de planning bijvoorbeeld kunnen beïnvloeden zijn: een langer ontwerptraject of langere doorlooptijd bij de gemeente. Verder kan het zijn dat de bouwtijd wat oploopt als het om een grote woning gaat met veel afbouw ter plekke. Ook productiecapaciteit en levertijden van bouwproducten (bijvoorbeeld heipalen) kunnen van invloed zijn op de bouwplanning. Verder kan het zijn dat de bouwvak in de bouwperiode valt (3 weken). Voor de start van de bouw wordt een gedetailleerde bouwplanning gemaakt die afgestemd is op jouw woning. In de planning wordt ook de dag van oplevering vermeld. In vrijwel alle gevallen wordt de ingeplande eindoplevering op de dag nauwkeurig gehaald.
Ontwerpproces
Het Lofthome ontwerptraject vindt plaats bij de architect aan tafel. Hiervoor worden verschillende overlegmomenten ingepland. Een Lofthome wordt altijd op maat ontworpen. De breedte, lengte en hoogte van de woning worden bepaald aan de hand van de wensen, de mogelijkheden op de kavel en natuurlijk ook het beschikbare budget. Bij het ontwerp van de woning houdt Studio van Veen zo veel mogelijk rekening met de systeemmaten van de bouwelementen. Hierdoor kunnen we efficiënt bouwen en voorkomen we restafval. Alle indelingen zijn mogelijk. De architect maakt een ontwerpboek dat gedurende het Lofthome proces steeds verder wordt uitgewerkt. Uiteindelijk resulteert dit in een contractstuk dat, samen met een uitgebreide checklist, de basis vormt voor de aanneemovereenkomst en de vergunningaanvraag. De architect regelt alles voor de omgevingsvergunning en blijft betrokken tot en met de eindoplevering.
Welstand en Lofthome
Sommige gemeenten bieden de mogelijkheid om al in een vroeg stadium van een ontwerpproces (VO) een vooroverleg te hebben met de welstand (als welstand van toepassing is). In principe doen we altijd een vooroverleg en het liefst fysiek bij de commissie aan tafel. Dit overleg met de welstand is bij de kosten inbegrepen. Het architectenbureau heeft veel ervaring met het toelichten van de ontwerpen bij gemeenten. In bijna alle gevallen resulteert een gesprek in een positief advies. In een uitzonderlijk geval waarbij negatief advies wordt gegeven en waar ook geen mogelijkheden zijn om dit wel te krijgen, ontbinden we de architectenovereenkomst. Je betaalt dan alleen de eerste termijn. Er zijn enkele gemeenten in Nederland waar welstand wel van toepassing is, maar geen vooroverleg mogelijk is. Een plan wordt dan pas beoordeeld na het indienen van de vergunning. Mocht het project hier stoppen dan betaal je naar stand van de werkzaamheden. Dit wordt uitgebreid toegelicht in de offerte voor de architectenwerkzaamheden die je ontvangt in stap 2 van het stappenplan (zie hierboven).
Aanneemovereenkomst
In stap 4 wordt een aannemingsovereenkomst opgesteld. Als deze is ondertekend kan Hardeman beginnen met de voorbereidingen van de bouw. Eventueel kan deze overeenkomst ook al eerder in het Lofthome proces worden opgesteld (vanaf of voorafgaand aan stap 2). Hiermee kan worden voorkomen dat de planning erg uitloopt door lange levertijden en bouwdrukte. Ook kan het zijn dat een bank al in een vroeg stadium vraagt om een (pro forma) aanneemovereenkomst. De aannemingsovereenkomst wordt dan opgesteld onder voorbehoud van verkrijgen omgevingsvergunning en/of financiering. Na ondertekenen van deze overeenkomst zal bouwcapaciteit gereserveerd worden in de gewenste periode (rekening houdend met de capaciteit van Hardeman en de levertijd van eventuele heipalen). Mocht de opdracht vervallen door het inroepen van één van de voorbehouden, dan kan een bedrag van maximaal € 3.000,- berekend worden indien de heipalen reeds geproduceerd zijn en niet elders toepasbaar zijn. De voorbehouden dienen uiterlijk 2 maanden voor gewenste start bouw opgeheven te worden.
Casco opleveren?
Elke Lofthome kan, in overleg met Studio van Veen en Hardeman, casco worden opgeleverd (wind- en waterdicht). De bouwvergunning wordt ook in dit geval volledig verzorgd door Studio van Veen, maar Hardeman bouwt alleen het casco deel. Je kan daarna zelf de afbouw en installaties verzorgen. Het architectenbureau blijft betrokken tot en met de oplevering van het Hardeman deel. De kwaliteitsborger blijft betrokken totdat de woning helemaal af is.
“Het bouwproces verliep soepel met een planning tot in de puntjes verzorgd en ook gevolgd”.
Robert en Saskia – Lent Nijmegen
“In de loop der jaren hadden we een rijtje met woonwensen opgebouwd. Met onze grote plannen en dromen gingen we op pad en liepen op een architectuurdag tegen Lofthome aan. We kwamen erachter dat de mensen achter het woonconcept blijkbaar eenzelfde lijstje hadden gehad. Het bouwproces verliep soepel met een planning tot in de puntjes verzorgd en ook gevolgd. Van andere mensen en bouwers hoorden we regelmatig dat de bouwplaats er zo verzorgd uitzag. Dat hadden wij natuurlijk niet direct in handen, alle credits naar de mensen van Hardeman, het was leuk om te horen.”
foto: Peter Muller